Nieuws

Nieu­we mater­ni­teit voor Sint-Jozefs­kli­niek in Izegem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Izegem is de materniteit van de Sint-Jozefskliniek volledig vernieuwd. De kamers hebben alle comfort met vooral aandacht voor een huiselijke sfeer. De dienst zat tijdens de werken zeven maanden lang op een andere locatie in het ziekenhuis.

Er is dus meer comfort, met onder meer een slaapbank voor de vader, en je hebt geen zo'n ziekenhuisgevoel. Dat is het opzet. Alles is gestript. Zeven maanden is er gewerkt aan de vernieuwde afdeling met 18 kamers. 

Eén van de eerste baby’s die de primeur krijgt op de nieuwe materniteit is Ize, drie dagen jong, zusje van Otis die hier twee jaar geleden is geboren. Sien Gheysen, mama van Ize: "We vinden het heel geslaagd. Het is een huiselijke sfeer en de indeling is volledig anders. Waardoor het wel veel beter is dan de vorige keer toen we hier met Otis waren."

"We vinden het heel geslaagd. Het is een huiselijke sfeer en de indeling is volledig anders."

Sien Gheysen
Ziekenhuisbed
Ziekenhuisbed2


Mama's blijven gewoonlijk drie nachten op de materniteit. Bij een keizersnede gaat het om vijf nachten. Bezoek is beperkt maar de regel is niet strikt.

"Vroeger was het altijd heel druk en heel veel bezoek. Nu is dat eigenlijk uit zichzelf, sinds corona, heel veel minder. En we zien vaak maar drie of vier bezoekers op hetzelfde moment", zeg hoofdvroedvrouw Nathalie Vanbelle.

De Sint-Jozefskliniek in Izegem is een relatief klein ziekenhuis en daar kiezen patiënten vaak bewust voor.

Christian Vandeursen, diensthoofd gynaecologie: "Het is vooral de persoonlijke begeleiding, de kleinschaligheid. Ook de huiselijke sfeer die maakt dat de mensen toch graag naar ons ziekenhuis komen. Dat merken we ook in de tevredenheidsenquêtes, dat was vroeger ook al zo in de oude materniteit."

De vernieuwde materniteit heeft zo’n 2 miljoen euro gekost. Het team is uitgebreid tot zes gynaecologen. Vorig jaar waren er zo’n 400 geboortes.

VIDEO - Neem hier een kijkje in de vernieuwde kamers:

Andy Debo
Ben Storme