AZ Groeninge & Sint-Jozefskliniek testen AI-algoritme om sepsis versneld op te sporen
AZ Groeninge in Kortrijk is gestart met een proefproject om sepsis sneller op te sporen. Sepsis is een ernstige ontstekingsreactie op een infectie die levensbedreigend kan zijn. Samen met het Sint-Jozefskliniek in Izegem, UGent en de FOD Volksgezondheid zet het ziekenhuis in op slimme biosensoren en artificiële intelligentie om de diagnose te versnellen.
Sepsis treft jaarlijks meer dan 40.000 Belgen, waarvan 15 à 20 procent overlijdt aan de gevolgen. Snelle detectie is cruciaal, benadrukt anesthesist Wouter De Corte van AZ Groeninge: "Sepsis kan beginnen met banale klachten zoals koorts en pijn, maar kan plots omslaan in een ernstige aandoening."
"Sepsis kan beginnen met banale klachten zoals koorts en pijn, maar kan plots omslaan in een ernstige aandoening."
"Het is belangrijk om bij alarmsymptomen, zoals hevige pijn, zich erg ziek voelen en minder plassen, snel een arts te contacteren. Hoe vroeger de diagnose, hoe groter de kans op genezing."
Slim algoritme
Om dat traject nog te versnellen start het ziekenhuis met een proefproject dat slimme technologie inzet om Sepsis op te sporen. ‘Sepsis Connect’ maakt gebruik van draadloze sensoren die continu vitale parameters van een patiënt meten en doorgeven aan zorgprofessionals.
"Daarnaast ontwikkelen we een slim algoritme dat sepsis vroegtijdig kan voorspellen," legt projectleider innovatie Brian Desplinter uit. "Op die manier kan het medisch personeel sneller ingrijpen en de juiste behandeling starten."
"Dacht eerst dat ik griep had"
Greet Dehullu, die zelf sepsis doormaakte, onderstreept het belang van snelle herkenning: "Ik dacht eerst dat ik gewoon griep had. Maar op een bepaald moment had ik geen energie meer en voelde ik dat er iets ernstig mis was. Ik ben blij dat ik op tijd medische hulp kreeg."
Het proefproject maakt deel uit van het nationale Sepsisplan, dat is opgezet door virologe Erika Vlieghe om de bewustwording rond de ziekte te vergroten.