Nieuws
 | update 

Spe­ci­a­le bouw­blok­ken in Blan­ken­berg­se haven­dam moe­ten bio­di­ver­si­teit in Noord­zee verbeteren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Blankenberge is een nieuw innovatief project gelanceerd voor het herstel van de Noordzee. De Belgische start-up Go Ocean bouwt samen met DEME een havendam voorzien van speciale bouwblokken om zo de biodiversiteit en mariene ecosystemen te herstellen.

Het gaat niet goed met onze Noordzee. Bijna al het zeegras is verdwenen en ook veel oesterbanken zijn weg. Daar wil het Gentse bedrijf Go Ocean iets aan doen. Samen met baggerbedrijf DEME onderzoeken ze in Blankenberge hoe ecologische bouwstenen in de havendam het ecosysteem kunnen herstellen.

"De speciale bouwblokken in de toplaag van de golfbrekers zijn een natuurinclusief alternatief voor de gewone betonblokken. Ze bevatten minder cement en de schuine zijdes zullen ook meer fauna en flora aantrekken", zegt Bram De Paepe van DEME.

Documentaire en campagne met Wim Willaert

Om het grote publiek bewust te maken van de oceaanproblematiek, kan Go Ocean rekenen op de steun van ambassadeur, acteur en muzikant Wim Willaert. Hij is te zien tijdens verschillende acties en in een mini-documentaire die Go Ocean vandaag lanceert om de oceaanproblematiek en de verschillende herstelprojecten toe te lichten.

Wim Willaert: "Ik ben zelf geboren en getogen in Nieuwpoort. De zee ligt me dus nauw aan het hart. Ik ben te weten gekomen als ambassadeur dat 95 procent van het zeegras verdwenen is en reusachtige oesterbanken er niet meer zijn. Ik geloof heel sterk in kleine acties die samen een grote impact maken."

Ook in het Nederlandse Vlissingen installeren ze dropbare oesterstructuren in de windmolenparken in de Noordzee. “Oesters verbeteren de waterkwaliteit en bieden habitat, voedsel en onderkomen aan vele diersoorten."

De redactie