Nieuws

Eer­ste 40 asiel­zoe­kers aan­ge­ko­men in tij­de­lijk opvang­cen­trum Ieper

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de vroegere militaire kazerne in Ieper zijn vanmiddag de eerste asielzoekers aangekomen. Het gaat om een groep van een veertigtal, vooral alleenstaande vrouwen. Op termijn is er plaats voor 375 mensen. Zij kunnen er maximaal twee jaar verblijven, dan moet het opvangcentrum weer dicht. 

Tot eind vorig jaar zaten nog militairen in de legerkazerne langs de Kemmelseweg. Nu heeft Rode Kruis Vlaanderen de site omgevormd tot een tijdelijk opvangcentrum voor 375 asielzoekers. Vandaag komen de eerste 40 toe, vooral alleenstaande vrouwen en gezinnen met kinderen. "Het gaat dus allemaal om verzoekers voor internationale bescherming, mensen met een asielaanvraag eigenlijk. Ze wachten hier op een beslissing van hun verzoek", legt Patrick Ghillebert van Rode Kruis Vlaanderen uit. 

Ieper is zo het vijfde Rode Kruis opvangcentrum in West-Vlaanderen.

380163015 615094200815753 592835716299813786 n
Nieuws

Kazerne in Ieper na 71 jaar dienst definitief gesloten

Opvang Ieper

Kinderen kunnen naar school

De bewoners van het opvangcentrum kunnen vrij binnen en buiten. Voor de buurt is er vorige maand een infovergadering georganiseerd, want communicatie is belangrijk. De stad schat dat er een 70-tal kinderen zal verblijven in het opvangcentrum. Zij kunnen in Ieper naar school. 

"In het secundair onderwijs heeft onze stad al OKAN-onderwijs en daar hebben we al plannen klaarstaan om die leerlingen in op te vangen. Maar ook in het lager ontstaan er plannen om de leerlingen eerst in een OKAN-klas op te vangen voor een goed en grondig taalbad voor ze kunnen instromen in een reguliere klas", vertelt Schepen van Welzijn Eva Ryde. 

Nieuw stadsdeel

In het begin was stad Ieper geen voorstander van het opvangcentrum. Ze wil het domein van de vroegere legerkazerne omvormen tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren en kleine bedrijven. De stad rekent erop dat de opvang niet langer dan twee jaar zal duren. "We hebben de afspraak met staatssecretaris Nicole De Moor dat wij gewoon verdergaan met het uittekenen van die plannen en daarvoor is er ook al overleg geweest met de WVI zodanig dat er geen vertraging komt op wat er hier moet gebeuren", besluit schepen Ryde. 

2023-03-22 00:00:00 - Ieper stelt masterplan Strategische Spie voor
Nieuws

Ieper stelt masterplan Strategische Spie voor

Opvang Ieper
Redactie