Nieuws

Kazer­ne in Ieper na 71 jaar dienst defi­ni­tief gesloten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Net voor Kerstmis heeft het leger de kazerne in Ieper na 71 jaar dienst definitief gesloten. Sommige onderdelen worden overgenomen door het War Heritage Institute, de rest wordt op termijn verkocht. In afwachting van de verkoop zullen Fedasil en het Rode Kruis er tijdelijk een asielcentrum uitbaten. 

De sluiting van de Ieperse kazerne met als officiële naam 'kwartier Eerste Wachtmeester A. Lemahieu' was al van in 2015 bekend. Dit werd beslist in het kader van de 'strategische visie' voor Defensie. De werking van de kazerne bood vooral logistieke ondersteuning en was verantwoordelijk voor taken als opslag, distributie van kleding en materieeltransport. Deze taken worden nu deels stopgezet, uitbesteed en naar andere plaatsen overgebracht.

Uitdoofscenario

Volgens Defensie was er geen hoogwaardige dienstverlening meer mogelijk in de kazerne door de jarenlange onderinvestering in personeel, materiaal en faciliteiten. Als onderdeel van een geleidelijk uitdoofscenario is in de afgelopen jaren gewerkt aan het afbouwen van zowel diensten als personeelsbestand.

Op het hoogtepunt waren er 650 personen in dienst in de kazerne van Ieper. In 2019 waren dat er nog 130. De meeste personeelsleden hebben ondertussen de pensioenleeftijd bereikt. Een 50-tal anderen worden nu naar een eenheid van hun keuze overgeplaatst.

Stalplaats van WHI en tijdelijk asielcentrum

Het War Heritage Institute zal in Ieper zeven grote loodsen in gebruik nemen. Daar zal de collectie militaire voertuigen in ondergebracht worden die momenteel in Brasschaat wordt bewaard.

Op het terrein zal ook tijdelijk een asielcentrum worden ondergebracht. Fedasil heeft containers toegewezen gekregen door de Europese Commissie, waarvan een deel zal worden geplaatst in Ieper. Het Rode Kruis zal het beheer van dit asielcentrum op zich nemen.

Infomarkt Asielcentrum Ieper
Nieuws

Rode Kruis organiseert infomarkt over asielcentrum in Ieperse legerkazerne

KMO- en woonzone in de toekomst

Volgens Iepers burgemeester Emmily Talpe heeft de kazerne een cruciale rol gespeeld in het militaire erfgoed, aar de zone krijgt in de toekomst een andere invulling. Er liggen plannen op tafel om de site te transformeren tot een zone voor kleine en middelgrote bedrijven en een woonzone. Dit is een langetermijnproject, daarom zal het asielcentrum een tijdelijke invulling vinden op de site.

2015-12-04 00:00:00 - Gronden kazerne Ieper ingekleurd woonzone
Nieuws

Gronden kazerne Ieper ingekleurd woonzone

Zoë Delhaye