Een eeuw geleden kwamen Marie Curie en haar dochter Irène in Veurne aan met hun mobiele radiologietoestel.
Het duo was naar het Belgische front afgezakt om de vele oorlogsslachtoffers te helpen met de nieuwe onderzoekstechniek. De Poperingse Roseline Debaillie schreef een boek over het verblijf van moeder en dochter Curie in de Westhoek.
Schrapnels
Marie Curie liet radiologietoestellen installeren in auto’s. Haar uitvinding heeft heel wat mensenlevens gered. "Je moet weten dat er geen antibioticum bestond en dat uiteraard de kogels en de schrapnels de oorzaak waren van infecties", zegt René Van Tiggelen van het radiologiemuseum in Brussel. "Die moesten snel verwijderd worden en de lokalisatie van die vreemde voorwerpen werd bepaald door radioscopie of radiologie. Dus je ziet het directe nut van de radiologie".
Militairen
Marie en Irene Curie konden op de steun rekenen van koning Albert en koningin Elizabeth. Want het waren koppige tantes die hun wil doordreven en dat zorgde voor wrevel bij de militairen. Rosaline Debaillie : "Omdat zij als leek zonder militaire graad toch in de frontzone kwamen. Dat was niet toegestaan voor vrouwen"