Nieuws
 | update 

Luc en Leen­tje ver­ruil­den hun bak­ke­rij voor een muse­um vol sche­dels en skeletten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Van een kop van een oer-os uit de ijstijd tot het skelet van een mensaapje: het Natuurhistorisch museum Museos in Koksijde heeft een rijke collectie. Bezielers Luc Tyteca en Leentje Vandenhoudt ruilden hun bakkerij acht jaar geleden in voor een museum vol skeletten.

Het is een beer die je welkom heet in Museos in Koksijde. Het dier komt uit een zoo in Limburg die al lang niet meer bestaat. Bioloog Luc Tyteca stak het skelet eigenhandig in elkaar.

“Dat is begonnen met een dood dier. Eerst heb ik die moeten versnijden, reinigingen, en ontvetten en ontsmetten. Om die terug te monteren moet je alle botten op de juiste plek leggen en dan gaatjes boren en zien dat alles mooi aan elkaar gezet kan worden”, legt Luc uit.

Museos

Gedeelde passie voor schedels en skeletten

Luc raakte gepassioneerd door skeletten en schedels tijdens zijn opleiding biologie en deelt die liefde met zijn vrouw. Na jaren verzamelen, openden ze acht jaar geleden een museum. Het concept slaat vooral aan bij scholen en gezinnen met kinderen. Voor hen zijn er leuke activiteiten, zoals het in elkaar zetten van een wervelkolom van een leeuw.

“Ik vind het leuk dat we alle dieren kunnen zien, skeletten en zo en dat we hier ook spelletjes kunnen doen”, vertelt Ella-Louise Devriendt enthousiast.

Museos
Museos
Museos
Celien Tanghe
Nathalie Dewulf