Nieuws

Leeg­stand van win­kels daalt, maar dat is eigen­lijk geen goed nieuws

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De leegstand van handelspanden is in West-Vlaanderen vorig jaar voor het tweede jaar op rij licht gedaald, met 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Winkelpanden worden kantoren of woongelegenheden. UNIZO West-Vlaanderen is tevreden dat de leegstand afneemt, maar beklemtoont dat het verdwijnen van de detailhandel op termijn de aantrekkelijkheid uit de centra haalt.

De leegstand is gedaald van 10,3 procent begin 2023 naar 9,8 procent op het einde van het jaar. West-Vlaanderen doet het hiermee beter dan de Belgische cijfers waar er ook een daling te zien is van 11,3 procent naar 10,4 procent.

“Puur cijfermatig evolueert de leegstand van handelspanden in de goede richting, maar dit betekent niet dat het ook een positief verhaal is voor de detailhandel, zeker niet voor de centra van onze steden en gemeenten”, zegt Vincent Kint van UNIZO West-Vlaanderen.

Online-shoppen

“Verontrustend blijft de hoge leegstand in kernwinkelgebieden." De afname van de leegstand is voor een groot deel te wijten aan de invulling met een andere functie naar bijvoorbeeld kantoren, klinkt het. 

“Het online-shoppen heeft al sinds jaren de daling van het aantal winkels ingezet en bijgevolg ook de aanblik en de aantrekkingskracht van onze commerciële kernen. We roepen de lokale besturen op om hier actief op te blijven inzetten", zegt de UNIZO-man.

Huur leegstand
Nieuws

Eén op de tien handelspanden in Oostende staat leeg, cijfer daalt

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere