Nieuws

Ruim vier mil­joen euro sub­si­dies voor leeg­stand han­del­s­pan­den in West-Vlaanderen

2023-03-17 00:00:00 - Ruim vier miljoen euro subsidies voor leegstand handelspanden in West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid investeert ruim vier miljoen euro in West-Vlaamse gemeenten. In totaal wordt dit bedrag verdeeld over achttien projecten die de leegstand van handelspanden in de dorpskernen aanpakken.

In totaal zijn meer dan 22 miljoen euro aan subsidies aan Vlaamse gemeenten toegekend, ruim 20 procent daarvan gaat naar West-Vlaamse gemeenten.

Leegstand aanpakken

Ondernemingen verplaatsen zich vaker naar de dorps- en stadsrand, waardoor er meer leegstand is in de dorpskernen. Vlaams parlementslid Brecht Warnez wil met de subsidies lokale overheden voldoende slagkracht geven om de problematiek van de leegstand aan te pakken.

“Leegstand van handelspanden blijft een probleem. De energiecrisis zorgt bovendien voor nieuwe uitdagingen. Het is een goede zaak dat West-Vlaamse gemeenten mee willen investeren in het energiezuinig maken van hun handelspanden”, aldus Warnez.

 

Duurzamere handelspanden

Een van de recentste subsidies uit dit pakket gaat onder meer over investeringen in de bereikbaarheid van handelskernen en transformatie van leegstaande panden. Daar trekt de Vlaamse regering ongeveer 2,5 miljoen euro voor uit, waarvan opnieuw een vijfde naar zes West-Vlaamse gemeenten gaat.

Een centrumstad kan tot 150.000 euro ontvangen, terwijl voor andere steden en gemeenten het maximum op 100.000 euro ligt.

Een volledig overzicht van alle toegekende subsidies in West-Vlaanderen vind je hieronder.

2023-03-17 00:00:00 - Ruim vier miljoen euro subsidies voor leegstand handelspanden in West-Vlaanderen - warnez.png
De redactie