Nieuws

Leder­schild­pad stierf niet door plas­tic, waar­aan wél blijft onduidelijk

Lederschildpad

Het zal onduidelijk blijven waaraan de lederschildpad gestorven is. Het dier van 247 kilogram spoelde zaterdag aan in Knokke-Heist. Volgens natuurwetenschapper Jan Haelters van het KBIN zijn er meerdere oorzaken mogelijk, maar zal het speculeren blijven.

Zaterdag spoelde de lederschildpad aan voor het Zwin in Knokke-Heist. De brandweer moest een bulldozer inschakelen om het vrouwtje van 247 kilogram te vervoeren. "Het is uitzonderlijk dat een lederschildpad hier aanspoelt", zegt Jan Haelters "Ik doe dit werk al 28 jaar en het is mijn derde lederschildpad. Dus het is wel heel zeldzaam."

Schildpad
Nieuws

Lederschildpad aangespoeld in Knokke-Heist

"Er is een klein stukje plastic gevonden in haar darm, maar dat was niet de doodsoorzaak."

Jan Haelters - Natuurwetenschapper KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

De lederschildpad plant zich voort in de Caraïben en in West-Afrika. Dat hier dier in de Noordzee opduikt, komt deels door de opwarming van het zeewater. "Maar ook omdat de lederschildpad zich voedt met kwallen en die komen hier meer en meer voor", verklaart Haelters.

Bloeduitstortingen

Zaterdag nog werd gedacht dat het dier was gestorven na het eten van plastic, maar dat blijkt nu niet het geval. "Er is een klein stukje plastic gevonden in haar darm, maar dat was niet de doodsoorzaak", zegt Haelters. "Het dier was gezond toen ze stierf, maar inwendig zien we overal bloeduitstortingen."

De schildpad moet dus gestorven zijn door een trauma. "Maar het blijft speculeren wat de exacte oorzaak is. Misschien is ze gevallen op het dek van een vissersschip, of was er dan toch een aanvaring (eerst werd dit uitgesloten, omdat er geen uitwendige kwetsuren zijn, red.), of is ze gestrand op een rotspartij. We zullen het nooit weten."

Bekijk de reportage van 7/10/2023

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere