Nieuws

Lang­du­rig werk­lo­zen aan de slag in Oos­ten­de: Vlaams sys­teem werkt hier wel”

2022-08-24 00:00:00 - Plaatsverbod voor 21 onruststokers in Oostende - oostende_14.png

Het systeem van verplichte gemeenschapsdienst werkt wel degelijk. Dat zegt de stad Oostende. Drie van de vijf mensen in Vlaanderen die dat opgelegd kregen, zijn aan de slag in de stad.

De Vlaamse regering verplicht mensen die al twee jaar of langer zonder werk zetten, en een uitkering krijgen, om gemeenschapsdienst te doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning bij evenementen, de groendienst of in scholen. Het moet de kans op een nieuwe job vergroten.

Maar het plan blijkt weinig succesvol, toch over heel Vlaanderen: slechts vijf mensen zitten op dit ogenblik in dat traject. In Oostende is het wél een succes: drie van de vijf zijn daar aan de slag.

Aan de slag bij de stad

Eén iemand werkt als adminstratieve hulp bij een organisatie bij hulp aan mensen met vragen rond computer en internet. Een tweede heeft ervaring in de wegenbouw maar is nu aan de slag bij de dienst Openbaar Domein van de stad Oostende. De derde was eerder boekhouder en is nu aan de slag bij een sociale organisatie: hij doet er administratie en telefoonpermanentie.

Dat het systeem in Oostende wel werkt linkt de stad aan de ondersteuning die ze bieden. Deelnemers krijgen een individuele belgeleider.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse