Nieuws

Kun­ste­naars en dich­ters maken nieuw werk voor Kun­sten­fes­ti­val Watou

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Watou bij Poperinge is vandaag een tipje van de sluier gelicht van het programma voor Kunstenfestival Watou. Het festival vindt deze zomer plaats en krijgt de slagzin /kom.po'zi.ci.co/, ofwel compositie. Dertig kunstenaars en twintig dichters zorgen voor nieuw in situ werk.

Het startschot voor deze editie werd al in de lente vorig jaar gegeven met een open call. Heel wat kunstenaars stelden zich toen kandidaat en een jury selecteerde daaruit dertig kunstenaars. Zij kampeerden afgelopen zomer in het dorp Watou en gingen daarbij in dialoog met de inwoners.

Op basis van hun ervaringen werkten de kunstenaars projectvoorstellen uit en daaruit koos de jury 19 projecten die te zien zullen zijn op Kunstenfestival Watou 2023.

Compositie

Het festival krijg dit jaar het thema /kom.po'zi.ci.co/. Het concept verwijst naar de Franse socioloog Bruno Latour. "In deze tijd met klimaatopwarming en een oorlog die dicht bij onze deur komt, is het volgens Latour meer dan ooit belangrijk om weloverwogen keuzes te maken en om te componeren", zegt curator Edith Doove.

"Verder denken we ook na over wat compositie eigenlijk is. Dat is het zorgvuldig afwegen van verschillende elementen in muziek, in dichtkunst of in beeldende kunst, maar ook in ons gedrag."

Poëzie

Naast kunst is er op het festival ook poëzie te zien. Michaël Vandebril stelde als curator poëzie het programma samen. Meer dan twintig dichters gaan met hun gedichten in dialoog met de kunstwerken van het festival.

"Het wordt een route door Watou langs huizen, loodsen en in open lucht. Dichters maken nieuwe gedichten die in dialoog gaan met de kunstwerken. Jelle Jespers zal de gedichten vormgeven", zegt Vandebril.

Fietsroute

Verder is er dit jaar ook een fietsroute met oorlogsgedichten. Het parcours brengt fietsers langs oorlogsgedichten die geselecteerd of geschreven werden door hedendaagse dichters. "De route loopt door het landschap in Poperinge. Een landschap dat er nu heel mooi uitziet, maar ooit heel gekwetst was door oorlog." 

Bovendien maakt Huis van de Dichter samen met ambassadeur Jelle Van Riet voor deze editie een poëziepodcast. In zeven afleveringen delen dichters en lezers hun passie voor het lezen van poëzie.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga