Nieuws

Koksij­de wil stren­ger régime voor asiel­zoe­kers, bur­ge­mees­ter ontkent

2015-10-22 00:00:00 - Koksijde wil strenger regime voor asielzoekers, burgemeester ontkent

De gemeente Koksijde wil asielzoekers zeer streng aanpakken, onder meer met desnoods dagelijkse huiszoekingen door politieagenten in kogelvrije vesten.

Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) zou voorts willen dat hij de gsm-nummers krijgt van alle mensen die op de basis zijn ondergebracht. Er zou een logboek moeten komen voor alle activiteiten van de vluchtelingen. Bij het minste vergrijp zou de politie iemand 12 uur lang kunnen vasthouden. Sommige mensen noemen de burgemeester een dolgedraaide sheriff.

Reactie burgemeester

"Ik val bijna van mijn stoel, als ik lees hoe ze me afschilderen," zegt de burgemeester in een eerste reactie. "Dit klopt totaal niet."  Ook politiezonechef Nico Paelinck ontkent dat ze te streng zijn. Zo pleiten ze niet voor dagelijkse huiszoekingen in het kamp en zijn er geen PV’s uitgeschreven omdat asielzoekers zonder badge op de dijk liepen.

Reactie Fedasil

"Fedasil betreurt de permanente aanvallen door de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, en de korpschef van de Politiezone Westkust, Nicholas Paelinck, die de uitvoering van onze wettelijke opdracht ernstig belemmeren en waardoor zowel het Agentschap als de asielzoekers doelbewust in een slecht daglicht worden gesteld. Onze collega’s en bewoners in de opvangcentra hebben recht op een serene werk- en leefomgeving, wij willen dat er een einde komt aan de niet aflatende stroom van verdachtmakingen in de pers."

De redactie