Nieuws

Eli­se De Wae­le is de bes­te West-Vlaam­se sommelier

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Elise De Waele van Brasserie Ruislé uit Ruiselede mag op 4 maart onze provincie vertegenwoordigen op de verkiezing van Sommelier van het Jaar. Zij scoorde het best op gebied van klantvriendelijkheid en wijnkennis. De jury had nochtans voor een aartsmoeilijke opdracht gekozen.

Een sommelier moet mee met zijn tijd. Met tournée minérale in februari (waarbij je de hele maand geen alcohol drinkt, red.) leek het de jury een leuk idee om de kandidaten alleen maar alcoholvrije wijnen te serveren. "Steeds minder mensen drinken graag alcohol, een deel van het aanbod moet dus ook alcoholvrij kunnen zijn", zegt Gudo Francque.

Verschillende aspecten

Keith Couhysder van Caillou in Knokke-Heist en Elise De Waele van Brasserie Ruislé in Ruiselede zijn de West-Vlaamse kandidaten voor de verkiezing van Sommelier van het Jaar.

Zij moeten een passende wijn in een passend glas vinden bij een kaasschotel. "Het zijn unieke dingen, niet meteen wat ik ga serveren in de brasserie", zegt Elise. "De combinatie met drie soorten kaas maakt het extra moeilijk."

"Een sommelier is heel belangrijk, die bepaalt welke wijn mensen kunnen consumeren en moet letten op verschillende aspecten zoals budget, samenhang van spijs en drank en de taal."

Baudouin Meyhui, wijnkenner

Niet alleen de wijnkennis is belangrijk, ook de klantvriendelijkheid. Deze provinciale kandidaten zijn geselecteerd door 14.000 stemmers. "Een sommelier is heel belangrijk, die bepaalt welke wijn mensen kunnen consumeren en moet letten op verschillende aspecten zoals budget, samenhang van spijs en drank en de taal", zegt Baudouin Meyhui.

Elise De Waele komt uiteindelijk het beste over bij de jury. Op 4 maart maakt zij samen met de andere provinciale winnaars kans op de nationale titel.

Elise De Waele Sommelier

Elise De Waele van Brasserie Ruislé is de beste sommelier van West-Vlaanderen.

De redactie