Hulpverleners houden reddingsoefening aan zee: “Deze zomer 1.400 redders aan de slag”
In Bredene hebben ruim 80 hulpverleners een grootschalige reddingsoefening aan zee gehouden. De stranddag begon zoals steeds met het hijsen van de vlag, maar als een kind zijn broertje kwijt speelde, liep het al snel fout.
De oefening start met een zoekactie in de duinen. Het gaat om een verstikking van een kleuter in een ingestorte zandput. An Beun, Intercommunale kustreddingsdienst: “Dit is absoluut ernstig. Elke zomer komen kinderen in de problemen. Onder het zand krijg je geen adem. Dat kan leiden tot een hartstilstand. En dan moet er meteen gereanimeerd worden zodra het kind opgegraven is.”
Redders op scherp
Heel wat diensten moeten op elkaar zijn ingespeeld, want in het oefenscenario loopt het op hetzelfde moment ook mis op zee. Vier watersporters dreigen te verdrinken en dat zet meteen alle redders op scherp. Johan Ryckx, coördinator reddingsoefening: “Dat is de bedoeling. We kijken dan hoe ze reageren en of ze de juiste procedures toepassen. We gaan kijken of het goed loopt, of fout. Dan sturen we bij.”
“We gaan kijken of het goed loopt, of fout. Dan sturen we bij.”
Ook interventieschepen uit de Oostendse haven rukken uit en de reddingshelikopter uit Koksijde vliegt aan. Voor de vele jonge redders aan zee zijn deze oefeningen erg interessant. Morgenochtend kan dit voor hen realiteit zijn. Carl Decaluwé, provinciegouverneur: “Ik denk dat dit een van de sterktes is van onze kust. Dat we een enorm goed uitgebouwde kustreddingsdienst hebben. 1.400 redders tijdens de zomer. We proberen ieder jaar een grote oefening te doen om onze procedures verder te verfijnen.”
Vanmiddag steken de waarnemers van de oefening de koppen bij elkaar om te kijken waar er moet bijgestuurd worden.