Nieuws

Half­ge­knot­te strand­schelp opnieuw de meest getel­de schelp

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Met 114.000 getelde schelpen en heel veel tel- en strandplezier was de Grote Schelpenteldag van afgelopen zaterdag een groot succes. Niet minder dan 77 soorten, verzameld en geïdentificeerd over 400 kilometer kustlijn door meer dan 2000 deelnemers, kleurden deze dag. Toppers waren Halfgeknotte strandschelp, Kokkel, Nonnetje, Ovale strandschelp, Mossel en Amerikaanse zwaardschede.

Dat de top 3 zich steeds weer herhaalt, soms in een lichtjes andere volgorde, is geen toeval, zegt Jan Seys (VLIZ): “Zowat de helft van de aangetroffen schelpen ligt al lang op onze stranden, en zal daar nog wel een tijdje blijven. Dat geldt met name voor Kokkels en Halfgeknotte strandschelpen, waarvan de hoofdmoot subfossiel is, d.w.z. daterend van tot wel 8000 jaar geleden. Ze stammen dus uit een tijd dat onze kust er heel anders uitzag en deze soorten het erg naar hun zin hadden. Vandaar dat deze soorten ook vandaag nog de schelpenfauna van onze stranden domineren. De andere helft aan schelpen is recent gestorven en geeft ons een beeld van wat zich recent op en rond de zeebodem afspeelt.”

schelpenteldag
Nieuws

Vrijwilligers zoeken en tellen schelpen op Grote Schelpenteldag

Ook veel niet-inheemse soorten

De resultaten tonen ook hoezeer niet-inheemse soorten (9% van aantal soorten; 8% van aantal exemplaren) hun weg gevonden hebben naar onze kustwateren. Zo was de Amerikaanse zwaardschede met 5873 exemplaren goed voor 5% van alle getelde schelpen. Maar ook het Muiltje (1300), de Amerikaanse boormossel (1262), de Japanse oester (504) en de Filipijnse tapijtschelp (236) zijn gevestigde waarden.

Ben Storme