Australië en Nieuw-Zeeland herdachten zaterdag Anzac Day. Bekijk hier de uitgebreide special over de plechtigheid op Polygon Wood.
Het was exact honderd jaar geleden dat Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten op 25 april 1915 voor het eerst meevochten in de Eerste Wereldoorlog, bij de slag om Gallipoli in Turkije. Ook in de Westhoek vochten heel wat Australiërs en Nieuw-Zeelanders tegen de Duitsers.
Anzac Day begon op het Buttes New Britisch Cemetery, waar 750 Australiërs en Nieuw-Zeelanders begraven liggen. Tussen de 1000 mensen die aanwezig waren, ook heel wat prominenten zoals de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie Gerry Brownlee.
100 jaar geleden
Exact 100 jaar geleden kwamen bij de slag om Gallipoli, waar de Ottomanen vochten tegen de Britten, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Fransen, meer dan 8.000 Australiërs en minstens 2.000 Nieuw-Zeelanders om. Na de Ottomaanse campagne werden de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen in 1916 naar Frankrijk en België gestuurd om er tegen de Duitsers te vechten.
De Australiërs vochten vooral in de regio van Ieper. Van de 300.000 soldaten die er naartoe gestuurd werden, kwamen er meer dan 50.000 om. De Nieuw-Zeelanders verloren aan het westelijke front ongeveer 12.000 manschappen. Ieder jaar op 25 april herdenken Australië en Nieuw-Zeeland op Anzac Day niet enkel hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog, maar alle veteranen van alle oorlogen, conflicten of vredesoperaties.
Op die dag wonen elk jaar ook vertegenwoordigers van de twee landen de Last Post bij aan de Menenpoort in Ieper. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog organiseerden Australië en Nieuw-Zeeland ook verschillende ceremonies in België.
Verschillende herdenkingen
Om 6 uur 's zaterdagmorgen was er een gezamenlijke viering in Zonnebeke, die live te volgen was via Focus & WTV. Daarna werden er nog verschillende herdenkingen georganiseerd: een Australische herdenking op de begraafplaats Tyne Cot in Passendale, een gemeenschappelijk processie aan de Menenpoort, een ceremonie aan het Belgian War Memorial, een gemeenschappelijke ceremonie in Ploegsteert en een Nieuw-Zeelandse herdenking in Mesen. De herdenkingsdag werd afgesloten aan de Menenpoort met de Last Post.