Nieuws

Gro­te actie tegen grens­cri­mi­na­li­teit in regio Menen werpt vruch­ten af

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteravond hebben Belgische en Franse politie samen een grote actie tegen grenscriminaliteit opgezet in de ruime regio Menen. Alle grensovergangen werden afgezet. En dat wierp ook zijn vruchten af. 

De controleactie begon met een minuut stilte voor de collega, die in Charleroi het leven liet bij een huiszoeking. Daarna vertrok een indrukwekkende politiemacht, 150 man sterk, om controleposten op te zetten aan de grensovergangen. Belgische en Franse agenten werkten samen. Claude Vannieuwenhuyse, Politiezone Grensleie: “Het opzet van deze actie is: grenscriminaliteit aanpakken en duidelijk maken dat er aan beide zijden van de grens geen plaats is voor personen die feiten willen plegen."

"Wij willen duidelijk maken dat er aan beide zijden van de grens geen plaats is voor personen die feiten willen plegen.”

Claude Vannieuwenhuyse
Grensactie1
Grensactie2
Grensactie3
Grensactie4

Wie gisteravond in de regio de grens over wou, reed zich onvermijdelijk vast in een controlepost. En meteen wierp de actie vruchten af. In totaal werd er 537 gram heroïne, 8 gram cocaïne, 35 gram cannabis, 193 gram marihuana en 22 gram hasj in beslag genomen. Daarnaast resulteerden de drugsfeiten in twee gerechtelijke arrestaties, één in Kortrijk en één in Doornik. Didier Vandecasteele, korpschef PZ Grensleie: “Noem het geluk of niet, maar we hebben toch al veel positieve resultaten bij de eerste controleactie.”

Samenwerking moet nog beter kunnen

Dit is de derde grote actie met Belgische en Franse politiediensten. Eddy Lust, burgemeester Menen: “De volgende keer dat we een grensactie doen, zal dat nog uitgebreider zijn. Ik hoop dat we de hele grens, van de Westhoek tot Kortrijk, helemaal lam kunnen leggen.”

De samenwerking tussen de Belgische en Franse politie verliep vlot, maar het kan en moet nog beter kunnen, want nu stopt een achtervolging vaak aan de grens. Daarom wil de gouverneur wil de akkoorden van Doornik verfijnen. Koen Surdiacourt, waarnemend gouverneur: “Zodat de legitimiteit van politiemensen, die aan de andere kant van de grens hun werk moeten verder zetten, verbetert. Nu is dat aan weerszijden soms een probleem.”

Stefaan Six

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.