Nieuws

Groen licht voor pro­ject dat Bel­gi­sche oes­ter­ban­ken in Noord­zee moet herstellen

Het pilootproject Belreefs heeft groen licht gekregen. Het project moet de verdwenen oesterbanken in de Belgische Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de federale overheidsdienst Volksgezondheid werkt daarvoor samen met wetenschappers van ILVO, de Vlaamse Visveiling en de haven van Oostende. Tegen einde deze zomer worden de eerste oesters in zee geplaatst.

Met het Belreefs-project wil de FOD Volksgezondheid de intussen bijna volledig verdwenen oesterbanken in de Noordzee herstellen. Ze zijn verdwenen in de late 19de eeuw door onder meer overbevissing. Oesters spelen een belangrijke rol in het herstel van de biodiversiteit in de Noordzee.

Experimenten

Bij het herstel gebruikt het project de techniek 'remote setting'. Daarbij wordt de larve van de oester vanuit een kweekcentrum naar tanks gebracht, waarin ze zich vestigen op een substraat. Dat is een natuurlijke ondergrond waarop de larven zich kunnen vestigen. Wanneer de jonge oesters de geschikte grootte hebben, wordt het substraat op de zeebodem geplaatst.

De eerste experimenten met die techniek verliepen goed. De komende maanden wordt er verder geëxperimenteerd.

02 BELREEFS Implant Jan De Nul Group
Nieuws

Nieuwe oesterriffen in de Noordzee, maar niet voor consumptie

Belga