Nieuws
 | update 

Ondanks 3.550 bezwaar­schrif­ten: geen wij­zi­gin­gen aan Ven­ti­lus-tra­ject na open­baar onderzoek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er worden geen fundamentele wijzigingen aangebracht aan het traject van de Ventilus-hoogspanningslijn na het openbaar onderzoek. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, meldt minister van Omgeving Zuhal Demir.

Ventilus wordt de 85 kilometer lange nieuwe hoogspanningslijn die elektriciteit van de toekomstige nieuwe windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. De Vlaamse regering stelde in juli vorig jaar het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vast. Daarna volgde een openbaar onderzoek, dat tot oktober liep. Dat leverde 3.550 reacties op.

De regering heeft het GRUP nu opnieuw goedgekeurd, met enkel beperkte technische wijzigingen. De meeste inspraakreacties bevatten vragen over het compensatiebeleid, laat Demir weten. Het dossier vertrekt nu naar de Raad van State om vervolgens begin maart definitief goedgekeurd te worden.

Compensatiebeleid goedgekeurd

De regering keurde vrijdag ook de bijkomende maatregelen goed. Het verruimde compensatiebeleid, waarover eerder al beslist was, werd in een overeenkomst gegoten. Voor eigenaars van woningen en bouwgronden komen er onder meer procentuele vergoedingen in functie van de afstand tot de hoogspanningslijn, en de eventuele invloed op de waarde van de woning of grond.

Via het Energiefonds maakt de regering 38,5 miljoen euro vrij om de hoogspanningslijn zoveel mogelijk in te passen in het landschap.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe
Belga