We zijn voor jaren weg”: Ven­ti­lus wordt juri­di­sche strijd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het openbaar onderzoek voor Ventilus is volop aan de gang. In Lichtervelde kregen de inwoners gisterenavond een stand van zaken en ze werden geholpen bij het opstellen van hun bezwaren.

Het openbaar onderzoek voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) is de eerste fase in de uitvoering van het Ventilus-project. Nu al wordt duidelijk dat er duizenden bezwaren tegen de hoogspanningslijn ingediend zullen worden. “Het is een voorontwerp GRUP. De juridische strijd moet nog helemaal losbarsten. We hebben in een later stadium nog de bouwvergunning, de omgevingsvergunning. We zijn voor jaren weg”, vertelt Franky Snaet van het burgerplatform ‘Leefbaar E403’.

Negatieve adviezen

Ook steden en gemeentes hebben bezwaren tegen de komst van de nieuwe hoogspanningslijn en namen een advocaat onder de arm. Er zijn ook nog veel onduidelijkheden in het dossier, vindt onder meer Oostkamps burgemeester Jan De Keyser: “Wij zitten op het snijpunt met Lichtervelde en Zwevezele, Torhout met een opstijgstation. Wat betekent dat concreet? Hoe zal dat landschappelijk ingevuld worden? En kan dan eventueel nog op een andere plaats gebracht worden.”

Ook Lichtervelde, Wingene, Torhout en Ardooie zullen opnieuw een negatief advies gegeven bij het openbaar onderzoek.

Stefaan Six
Celien Tanghe