Nieuws

Ven­ti­lus: 3.550 advie­zen en bezwaar­schrif­ten inge­diend tij­dens open­baar onderzoek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tijdens het openbaar onderzoek voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Ventilusverbinding zijn ongeveer 3.550 adviezen en bezwaarschriften ontvangen. Ventilus is de hoogspanningslijn die groene stroom vanop zee naar land moet brengen. De meeste reacties werden ingediend bij de betrokken gemeentebesturen. De bezwaarschriften worden nu verwerkt door de administratie met het oog op de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan in de komende maanden. 

Het departement Omgeving ontving 559 digitale reacties en 202 per post. Bij de gemeentebesturen werden 2786 bezwaarschriften ingediend. Verder werden er ook adviezen ontvangen van de provincieraad van West-Vlaanderen en van de gemeenteraden van Ardooie, Avelgem, Brugge,
Deerlijk, Harelbeke, Izegem, Jabbeke, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde,
Roeselare, Torhout, Wingene, Zedelgem, Zuienkerke, Hooglede en
Sint-Laureins, en van een aantal Vlaamse adviesinstanties.

compensatiebeleid

Veel bezwaarschriften zouden gaan over het compensatiebeleid, waar mensen aanspraak op kunnen maken. Die was bij de voorlopige vaststelling nog niet bekend. De Vlaamse regering sloot hierover intussen wel een akkoord met hoogspannigsbeheerder Elia. 

James Verherbruggen