Nieuws

Brit­se grens­wacht wil samen­wer­ken met poli­tie West­kust in strijd tegen mensensmokkel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De UK Border Force is bereid om 'Small Boat Teams' te betalen, om samen met politie Westkust efficiënter op te treden tegen mensensmokkelaars. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé geantwoord aan provincieraadslid Kurt Himpe van N-VA. Tegelijk is hij bijzonder kritisch voor Binnenlandse Zaken. De federale politie levert te weinig mensen en te weinig innovatieve middelen om het probleem aan te pakken, zegt hij.

Een tweetal weken geleden dobberden tientallen vluchtelingen voor de kust van Koksijde, op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Ze weigerden om het  bootje te verlaten, en zijn gecontroleerd naar de Franse wateren geleid. Van daaruit zijn ze begeleid naar de grens van de territoriale wateren, waar Groot-Brittannië hen heeft opgepikt.

"Bootjes voor onze kust zijn geen goeie zaak," zegt Decaluwé, "het is zelfs een gevaarlijk precedent."

Vluchtelingen - Duinen
Nieuws

Korpschef pleit voor nood- en interventieplan voor vluchtelingen die oversteek maken

"Als er nog zo'n situaties zijn zal ik het noodplan afkondigen. Bij het bootje dat voor Koksijde dobberde was zo goed als niets in orde qua veiligheid en er waren te weinig of geen reddingsvesten."

Volgens Himpe was het bootje trouwens niet vertrokken in Duinkerke, zoals eerst gezegd, maar wel degelijk in Koksijde. Er waren de laatste tijd trouwens al drie pogingen om van aan onze kust met bootjes naar het Verenigd Koninkrijk te varen.

2015-10-29 00:00:00 - Alweer twee mensensmokkelaars gevat

Dat het Verenigd Koninkrijk wil investeren om samen te werken noemt Himpe een goeie zaak. Ondertussen roept gouverneur Carl Decaluwé op om dringend werk te maken van een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en ons land. Mogelijk duurt het nog minstens twee jaar vooraleer dat verdrag er is.

Bootje Transmigranten 14/04/2024
Nieuws

Boot met 57 transmigranten op weg vanuit Koksijde naar VK

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.