Korps­chef pleit voor nood- en inter­ven­tie­plan voor vluch­te­lin­gen die over­steek maken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nicholas Paelinck, de korpschef van de politiezone Westkust, wil een nood- en interventieplan voor grote groepen vluchtelingen die met bootjes de oversteek maken van onze kust naar het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn steeds meer vluchtelingen die via ons land de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken. Dit weekend vertrok nog een rubberbootje met transmigranten vanuit Koksijde. Volgens de politie heeft dat te maken met strenge controles in Frankrijk. Bovendien sluit de politie daar vluchtelingenkampen voor de Olympische Spelen in Parijs.

“Verleden week hebben we ook een inscheping gehad, in Nieuwpoort. Daar hebben we pompen gevonden om de boot op te blazen, reddingsvesten, rugzakken, processen-verbaal van vaststellingen in Frankrijk”, duidt Nicholas Paelinck, korpschef politiezone Westkust.

Bootje Transmigranten 14/04/2024
Nieuws

Boot met 57 transmigranten op weg vanuit Koksijde naar VK

Vluchtelingen - Duinen

Nood- en interventieplan

Paelinck vreest dat het probleem alleen nog maar zal toenemen en dat is volgens hem niet langer houdbaar. Paelinck vraagt daarom steun van Binnenlandse Zaken en Justitie voor een nood- en interventieplan. Dat plan ligt al een tijdje klaar.

“Het is een allesomvattend plan. Alle disciplines komen erin samen. Er is een medisch luik, een logistiek luik en een gerechtelijk luik.”

Nicholas Paelinck, korpschef politiezone Westkust

Intussen gaat de politie strenger controleren. Dat zal onder meer op randparkings gebeuren, maar ook in de duinen met drones. Ze willen zo mensensmokkelaars ontmoedigen en vermijden dat er doden vallen.

Davy Vercamer
Celien Tanghe