Nieuws

Expo armoe­de­be­leid Bre­de­ne: actie­ve bege­lei­ding voor wie geen werk heeft

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Morgen is het Werelddag van Verzet Tegen Armoede. Bredene zet die in de kijker met een expo, met getuigenissen over het armoedebeleid van de gemeente. Wie geen werk heeft, wordt er actief begeleid in zijn zoektocht naar een job. Vorig jaar zijn er zo 36 mensen doorgestroomd naar de arbeidsmarkt. Hun verhalen spreken aan.

Actrice wordt kamermeisje

Mihret Tesgera was in Ethiopië een bekende actrice. Hier werkte ze als kamermeisje, daarna als poetsvrouw en nu heeft ze net de opleiding zorgkundige gevolgd. Dat lukte dankzij de steun van haar trajectbegeleider.

"Niet makkelijk met drie kinderen", zegt Mihret. "Ik ben alleen. Het zjin drie jongens. Ze hebben veel activiteiten. Het is moeilijk maar ik moest dat doen. Ik heb een sterke begeleider in het sociaal huis. Ze heet Valerie. Zij is goed."

"Het was voor mij er op of er onder."

Klaus werkt als vrijwilliger bij de sociale kruidenier

Het OCMW van Bredene begeleidt op vandaag 60 mensen. 11 van hen volgen een opleiding, 12 worden geactiveerd via een tijdelijke werkervaring. 15 mensen doen vrijwilligerswerk.

Zoals Klaus, bij de sociale kruidenier 't Groot Verschil: "Ik ben daar vijf jaar mee bezig. Het was voor mij er op of er onder. Ik heb een zware periode achter de rug en was helemaal geïsoleerd geraakt. Door chronische ziekte, het lot van het leven, een echtscheiding. Dat was voor mij de gouden kans."

Activeringsmarkt

Morgen is er bij de Sociale kruidenier een activeringsmarkt. Daar zullen mensen van verschillende diensten aanwezig zijn.

Schepen van Armoedebeleid van Bredene Kelly Spillier : "Sommigen mensen zeggen, ik heb geen kinderopvang of ik kan er niet geraken. Daar zullen mensen met hen in gesprek gaan om te kijken hoe ze die drempel kunnen wegwerken en toch aan het werk kunnen of vrijwilligerswerk kunnen doen. Zodat ze zichzelf ook nuttig voelen in de maatschappij."

De expo 'Werk, kan het ook iets anders zijn!' in het Sociaal Huis in de Duinenstraat in Bredene loopt nog tot eind dit jaar.

Nathalie Dewulf
Andy Debo