Nieuws

Euro­com­mis­sa­ris van Land­bouw op bezoek bij land­bouw­be­drijf in Hollebeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Europa moet meer geld vrijmaken voor duurzame landbouw. Dat heeft de eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski vanmiddag gezegd, tijdens een werkbezoek in Hollebeke bij Ieper. De eurocommissaris bezocht er een gemengd melkvee- en akkerbedrijf, gerund door een jong koppel. De Groene kring, die het opneemt voor jonge boeren, hoopt niet enkel op woorden, maar ook op daden.

In het gemengd landbouwbedrijf van Susan Mahieu zitten zo’n 150 melkkoeien. Ze hebben sinds kort een nieuwe geïnstalleerde melkrobot. Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski is bij het bezoek aangenaam verrast. "Ik ben onder de indruk dat intensieve landbouwbedrijven ook duurzaam kunnen zijn. Het is ook een gelegenheid om de Vlaamse boeren te danken voor hun voedselbijdrage", zegt hij.

Economische sector

Voor de Eurocommissaris uit Polen is het zijn eerste werkbezoek bij een Vlaams landbouwbedrijf. Op vraag van de Groene Kring, een vereniging voor jonge boeren. "Wij willen innoveren, verduurzamen, maar we zijn ook een economische sector en moeten een inkomen halen. En er komt best wel wat druk vanuit Europa met allerlei richtlijnen. Die zijn al te vaak gemaakt in ivoren torens in Brussel en niet met de voeten op het veld", zegt voorzitter van de Groene Kring, Bram Van Hecke.

Vlaanderen krijgt van Europa elk jaar zo’n 210 miljoen euro als directe steun voor land- en tuinbouwers. Het volledige Europees budget ligt op ongeveer 40 miljard euro per jaar.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.