Het biologisch rundveebedrijf Hierford uit Rollegem is laureaat geworden van de Biovlam-wedstrijd. Die prijs wordt uitgereikt door de biosector, in samenwerking met de VLAM, die streekproducten promoot.
De jury prijst de biohoeve voor de manier waarop het landbouw en natuur verzoent. "Ik had het niet verwacht," zegt bio-rundveehouder Johan Christiaens. "We zijn een kleine speler in de sector, ook relatief nieuw. De veeteelt is niet altijd populair de laatste tijd. Maar daarmee bewijzen we toch dat het ook anders kan."
Duurzaamheid
Johan won van vier andere biologische producenten, waaronder een kazenmaker, fruitteler en gemberkweker. Voor de jury gaf het samenspel tussen veeteelt en duurzaamheid de doorslag. Zo werkt Hierford met een online-bestelsysteem. Er zijn vaste ophaalmomenten voor het rundsvlees, en de dieren worden pas geslacht als er voldoende kandidaat-kopers zijn.
"Wij hebben niet de ambitie om heel groot te worden. We kiezen voor kwaliteit in plaats van kwaliteit."
Wat het verhaal van Hierford bijzonder maakt, is dat de runderen niet alleen rond de biohoeve in Rollegem zelf grazen. Minder maar beter duurzaam vlees, dat is de visie van Johan: "We hebben ook een aantal weiden die we gebruiken van Natuurpunt of Natuur & Bos, of zelfs particuliere eigenaars."