Zeebrugge wordt de thuisbasis van de eerste groene waterstoffabriek van België. De fabriek, gelegen in de achterhaven, moet tegen eind 2025 operationeel zijn en zal jaarlijks 25.000 ton CO2-uitstoot besparen. Vlaams minister-president Matthias Diependaele kreeg vandaag een toelichting bij de ambitieuze plannen.
De eerste bouwfase van de fabriek is inmiddels afgerond. Vanaf eind 2026 zal er waterstof worden geproduceerd uit wind- en zonne-energie. Dat vormt een cruciale stap in de energietransitie, met name voor de transportsector. "Wij gaan focussen op langeafstandstransport, een sector waar batterijen alleen niet volstaan voor de energietransitie," legt projectmanager Mario Loncin uit.
Ook de industrie kijkt reikhalzend uit naar de komst van groene waterstof. Zonder deze energiebron dreigt een klimaatneutrale toekomst voor veel bedrijven onhaalbaar te worden. "Groene waterstof zal een sleutelrol spelen in de energietransitie. Zeker voor sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, zoals de chemische industrie, is dit een gamechanger," zegt Paul Tummers van consortium Hyoffwind.
Strategische keuze voor de haven van Zeebrugge
De keuze voor Zeebrugge is strategisch. De haven speelt een belangrijke rol in de uitbouw van de waterstofinfrastructuur voor Noord- en West-Europa. De scheepvaartsector, die steeds vaker afstapt van fossiele brandstoffen, zal in de toekomst dan ook meer gebruik maken van waterstof als energiebron.
"Waterstof zal minder nuttig zijn voor personenwagens, maar voor treinen, schepen en vrachtwagens is het een veelbelovende oplossing."
Ook voor vrachtvervoer biedt waterstof een duurzaam alternatief. "Waterstof zal minder nuttig zijn voor personenwagens, maar voor treinen, schepen en vrachtwagens is het een veelbelovende oplossing," aldus minister-president Diependaele. "Als we voorop willen lopen in deze technologie, moeten we nu investeren."
30 miljoen euro steun voor pioniersproject
Om de realisatie van de waterstoffabriek mogelijk te maken, trekken Vlaanderen en Europa samen 30 miljoen euro uit. Dit project markeert een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst en maakt van Zeebrugge een pionier in groene energie.
