Nieuws

Dui­zen­den siera­jui­nen in bloei: sym­bool voor alle slacht­of­fers uit WO 1

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Westhoek staan de alliums of sieruien in bloei die scholen en jeugdverenigingen in het najaar massaal geplant hebben. Meer dan 30 herdenkingssites van WOI kleuren paars. De bloemen maken deel uit van het project LANDSCAPES | Feel Flanders Fields.

Onder meer aan het Passchendaele Museum in Zonnebeke zien de kinderen van basisschool De Wijzer het resultaat van hun werk. Het landschap kleurt paars en dat is ook op tientallen andere sites in de Westhoek zo. Deze bloem verbindt iedereen. Nel Depuydt en Léon Depoorter, Leerlingen basisschool De Wijzer Zonnebeke: “De Poppie staat meer voor alle Britten die zijn komen vechten. De allium is ook voor de Duitsers die gevochten hebben en de Belgen en ook Britten. De bloem staat dus niet alleen voor de Britten. Het staat voor alle soldaten eigenlijk van verschillende landen. Heel mooi.

50.000 sieruien

De bloembollen gingen begin oktober tot halfweg november de grond in en daar waren heel wat helpende handen voor nodig. Het startschot was voor Nieuwpoort. Maar ook bijvoorbeeld aan de militaire begraafplaats in Poperinge staken kinderen 2000 bollen in de grond. In totaal vormen nu 50.000 sieruien een herdenkingslandschap in de Westhoek.

Bloemen1
Nieuws

Flanders Fields krijgt 50.000 bloemen, en het zijn geen poppies

Sierajuin1
De redactie