Nieuws

Druk­ker moet het niet wor­den”: Voor Brug­ge­lin­gen moe­ten er niet meer toe­ris­ten komen

Toerisme Brugge

Er moeten niet nog meer toeristen naar Brugge komen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bewonersbevraging over het toerisme in de stad. Twee derde van de inwoners ziet toeristen graag komen maar vindt tegelijk dat ze best wel wat overlast met zich meebrengen.

Om de twee jaar bevraagt Toerisme Brugge haar inwoners, samen met Toerisme Vlaanderen. In vergelijking met het onderzoek in 2021 en 2019 is de Bruggeling veel minder tolerant ten opzichte van de toerist. Zo vindt 71% dat ze in hun comfort beperkt worden door toeristen.

“Ik denk dat sommige toeristen toch wel het verkeersreglement wat meer in acht zouden moeten nemen. Foto’s nemen in het midden van de straat is bijvoorbeeld hinderlijk voor fietsers”

Bruggeling

Niet meer, maar 'betere' toeristen

Het stadsbestuur erkent die frustratie maar vraagt toch ook wat begrip. “Als je op reis gaat, neem je het ook niet altijd zo nauw met de regels. Het is voor de Bruggelingen de kunst om alternatieve routes te vinden”, reageert schepen van Toerisme Mieke Hoste.

2018-04-15 00:00:00 - Paasvakantie opsteker voor toerisme in onze provincie - toerismebrugge.jpg

Desondanks is twee derde van de Bruggelingen het toerisme in de stad nog altijd genegen en is de Bruggeling fier op zijn stad door het toerisme. Maar veel drukker moet het niet worden. Ook de stad wil niet meer toeristen, maar wel betere toeristen die in de stad verblijven en bijdragen aan de lokale economie.

"We mogen er eigenlijk van uit gaan wat goed is voor de toerist, is goed voor de Bruggeling. Maar ook omgekeerd, wat ook goed is voor de Bruggeling, moet ook goed zijn voor de toerist. Vandaar dat we zeker in dialoog moeten gaan met de inwoners van Brugge", besluit Hoste.

Jens Lemant
Celien Tanghe