Nieuws
 | update 

Drie Duit­se bun­kers ont­dekt tij­dens natuur­her­stel­wer­ken in Heist

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tijdens natuurherstelwerken in het Willemspark in Knokke-Heist zijn drie Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Het park was toen een strategische plek, vlakbij de haven van Zeebrugge en de Scheldemonding. De bunkers horen bij de Atlantikwall, een militair bolwerk van de Duitsers.

Naast de bunkers zijn er ook twee bakstenen loopgraven ontdekt en sporen van munitie. Wellicht is dat allemaal nog maar een klein deel van wat er nog verborgen ligt onder de grond. "In 1942 was het hier een belangrijk Duits steunpunt van de AtlantikWall. Ook in de Eerste Wereldoorlog lagen hier twee grote kustbatterijen", vertelt archeoloog Sam De Decker.

Afgedekt

De vondst van de bunkers is geen verrassing. "We weten uit opmetingen van na de oorlog dat hier een zestigtal constructies stonden: een dertigtal bunkers, manschappenverblijven, barakken, munitiedepots, spoorwegen, betonwegen, loopgraven... noem maar op."

Aan de kust stond een muur ter bescherming, met kustversterking op het strand en bunkers. In het Willemspark in Heist was er dan ondersteuning van die eerste lijn.

Zelf eens gaan kijken naar de vondsten kan niet, want intussen zijn de bunkers weer afgedekt met zand.

Davy Vercamer
Celien Tanghe