Dit ver­an­dert er van­af van­daag op jouw buslijn

De lijn bus

Vanaf vandaag verandert De Lijn enkele busritten en lijnen, ook in West-Vlaanderen. Maar dat is niet gemakkelijk, vooral voor mensen met autisme. Daarom vraagt inclusie-ambassadeur Stijn Vandamme uit Jabbeke duidelijkere communicatie bij bushaltes.

Vanaf vandaag - 1 juli - zijn er opnieuw hervormingen bij de busnetten van De Lijn. Geen al te grote veranderingen zoals op 6 januari. Toen verdwenen er honderden bushaltes.

Volgens De Lijn wordt het busnet vanaf vandaag net nog vlotter. Maar ze vindt nog altijd niet genoeg chauffeurs en de toestellen blijven verouderd.

Nieuwe lijnen

Een lijn die bestaat uit twee cijfers rijdt de hele dag op een vast schema. Een buslijn die bestaat uit drie cijfers zal enkel in de spitsuren rijden. Die zijn vooral bedoeld voor scholen of werknemers. Vooral in Brugge en regio Midwest zijn er verschuivingen.

Regio Brugge

 • Lijn 1 tot en met 6 (stadslijnen) worden lichtjes aangepast.
 • Lijn 20 (Brugge-Oostkamp-Zwevezele-Tielt): rond 20 uur is er een extra rit van Oostkamp naar Brugge en alle avond- en nachtritten rijden vanaf nu tussen Brugge, Oostkamp, Ruddervoorde en Zwevezele Hille.
 • Lijn 39: extra rit rond 20 uur vanuit Brugge naar De Haan.
 • Lijn 40 (Brugge-Blankenberge): bussen rijden om het halfuur.
 • Nieuwe lijn 421 neemt in de spits over tussen Brugge en Knokke, via Westkapelle en Dudzele.
 • Lijn 49: extra rit 's avonds om 19u20 van Brugge naar Wenduine. In Zuienkerke komt er een nieuwe halte Houtave Stekvogel.
 • Lijn 50: 's avonds en 's nachts rijden bussen ook het halfuur tussen Brugge en Maldegem.
 • Lijn 60 (Brugge-Beernem-Knesselare-Aalter): extra rit 's morgens van Brugge naar Aalter. De avond- en nachtritten tot Beernem station rijden nu ook door naar Knesselare.
 • Lijn 70: bussen rijden overdag - behalve op zondag - altijd tussen Brugge en Torhout.

Midwest

 • Lijn 73 wordt lijn 132 op schooldagen: de nieuwe lijn tussen Tielt en Deinze rijdt tijdens de spits tussen Deinze en Tielt via Wontergem, Dentergem en Gottem.
 • Lijn 208: nieuwe lijn die vanaf september op schooldagen zal rijden tijdens de spitsuren tussen Tielt - Wingene - Zwevezele Dorp.
 • Lijn 308: ook deze nieuwe lijn rijdt vanaf september op schooldagen in de spits tussen Roeselare Station en Rumbeke.

"Niet inclusief genoeg"

Maar al die wijzigingen zijn voor mensen met autisme niet altijd makkelijk te begrijpen, zegt inclusie-ambassadeur Stijn Vandamme uit Jabbeke. Hij vraagt aan De Lijn duidelijkere communicatie bij de bushaltes.

De overdaad aan informatie is hem te veel, waardoor het moeilijk is om te begrijpen wat er precies verandert aan vertrouwde haltes of buslijnen. “Bij het doorvoeren van wijzigingen in de dienstverlening verwijst De Lijn naar haar website of app, maar dat is voor mijn autisme niet inclusief genoeg. Ik mis aan de bushalte zelf een duidelijk bordje of een affiche om te begrijpen wat er voor mijn vertrouwde haltes of buslijnen verandert."

Wie dat wenst kan voor extra informatie nog terecht op de website van De Lijn.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere