Nieuws

Dirk Fri­mout: Niet gedacht dat Lié­geois zo snel in de ruim­te zou kun­nen gaan”

2017-10-25 00:00:00 - Frimout gehuldigd 25 jaar na ruimtereis

Dirk Frimout, de Poperingenaar die in 1992 de eerste Belg in de ruimte was, is blij voor Raphaël Liégeois dat hij al in 2026 naar het internationaal ruimtestation ISS zal gaan. "Ik had niet gedacht dat hij zo vlug de kans zou krijgen om te vliegen", reageerde Frimout.

"Raphaël is een zeer goede, aangename persoon, heel intelligent. Vergeet niet dat hij uit meer dan 22.000 kandidaten werd gekozen" om aan de opleiding tot astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA te beginnen, aldus Frimout.

Derde Belg in de ruimte

De aanduiding van een derde Belg "is goed nieuws voor België, om de ruimtevaart te stimuleren". Ze toont ook aan dat "als we iets willen doen, dat het wel lukt", voegt Frimout nog toe, verwijzend naar de belangrijke bijdrage van Belgie aan ESA. "Toen ik me kandidaat stelde, was er niemand die erin geloofde. Ik heb het allemaal zelf moeten doen, zonder steun vanuit de politiek."

Nieuws

Dirk Frimout ging 30 jaar geleden de ruimte én de Belgische geschiedenis in

Ook naar de maan?

Volgens Frimout is het "absoluut een mogelijkheid" dat Liégeois op langere termijn naar de maan kan gaan. "Als hij dit doet, staat hij mee op de eerste rij voor de maan."

Wanneer hij naar het ISS vertrekt - normaal rond september 2026 -, zal Raphaël Liégeois de derde Belgische astronaut in de ruimte worden. Dirk Frimout was in 1992 de eerste, Frank De Winne de tweede (in 2002 en 2009).

2022-12-23 00:00:00 - Astronaut Dirk Frimout op bezoek bij Alexander De Croo
Nieuws

Astronaut Dirk Frimout op bezoek bij Alexander De Croo

Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte

Dirk Frimout was in 1992 de eerste Belg in de ruimte. De West-Vlaming was 51 jaar toen hij op 24 maart 1992 gelanceerd werd vanop de basis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Hij nam deel aan de missie 'Atlas1' van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, waarbij hij samen met zes Amerikaanse astronauten bijna negen dagen in de spaceshuttle Atlantis rond de aarde draaide, goed voor in totaal 143 baantjes rond de planeet. Frimout was aan boord verantwoordelijk voor de Europese wetenschappelijke experimenten. Op 2 april landde hij weer op de aarde.

In het collectieve geheugen gegrift staat de videoconferentie vanuit het wetenschappelijk vluchtleidingscentrum in Huntsville met de Atlantis, waarbij de toenmalige prins Filip - intussen koning - Frimout verzekerde dat er in de ruimte geen protocol geldt. Frimout kreeg later de titel burggraaf.

Belga
Ben Storme