Directeur Hogeschool Vives moet stap opzij zetten na klachten over ‘ongewenst gedrag’
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Joris Hindryckx moet tijdelijk een stap opzij zetten als algemeen directeur van hogeschool VIVES. Drie vrouwelijke collega's hebben een klacht ingediend tegen hem wegens ongepast gedrag. Een strafonderzoek is er nog niet. Hindryckx ontkent de feiten.
"Intieme vriendengroep"
Drie vrouwelijke collega's van hogeschool Vives zijn naar de externe preventiedienst IDEWE gestapt om melding te maken van ongewenst gedrag. Hun klacht gaat over intieme berichten die ze kregen en waar ze aanstoot aan nemen. Hindryckx werd hierover vrijdagvoormiddag ondervraagd door IDEWE. Vives heeft IDEWE de opdracht gegeven om als onafhankelijke en neutrale partij de klachten verder te onderzoeken in een tegensprekelijke procedure.
"Naar zijn aanvoelen wederzijds"
Joris Hindryckx nam daarop een advocaat onder de arm, meester Jan Leysen. “Mijn cliënt vormt een intieme vriendengroep met enkele collega’s”, zegt hij. “Soms is hij daarin misschien iets te persoonlijk geweest, maar naar zijn aanvoelen waren bepaalde intieme berichten altijd wederzijds.”
Bestuursorgaan plaatst Hinderyckx op non-actief
Een strafonderzoek is er nog niet. Maar het bestuursorgaan van de hogeschool besloot daarop niet te wachten, om de sereniteit te bewaren. Op vraag van dat bestuursorgaan zet Hindryckx tijdelijk een stap opzij, omwille van klachten over zijn levensstijl en gedrag. Maria De Smet, actief als secretaris van het Bestuurscomité bij de Associatie KU Leuven, is aangesteld als algemeen directeur ad interim.
Hindryckx neemt een onderzoeksopdracht op binnen de organisatie. Afhankelijk van het uiteindelijke advies van IDEWE zal Hogeschool Vives verdere acties nemen.
Joris Hindryckx was tot 31 augustus dit jaar ook actief als burgemeester van Houthulst. Hij wisselde zijn sjerp, zoals gepland was, op 1 september met Jeroen Vandromme en is er nu actief als schepen.
Update:
Naast de klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag werd ook een collectieve klacht ingediend over toxisch leiderschap waaronder verdeel - en heerspolitiek en manipulatief gedrag ten aanzien van minstens 15 medewerkers en dit niet alleen richting vrouwen, maar ook naar mannelijke collega's toe.