Dins­dag moge­lijk opnieuw 40 asiel­zoe­kers naar Lombardsijde

2015-10-05 00:00:00 - Dinsdag mogelijk opnieuw 40 asielzoekers naar Lombardsijde

Mogelijk komen er dinsdagmorgen al opnieuw 40 asielzoekers in het vakantiedomein van defensie in Lombardsijde. Dat vernam de stad Nieuwpoort vandaag na overleg met Fedasil. Er komen vooral gezinnen.

Vorige vrijdag werd Nieuwpoort verrast door de melding dat Fedasil die avond nog een bus met asielzoekers naar Lombardsijde zou brengen. Aanvankelijk zouden de asielzoekers ondergebracht worden op de landmachtbasis, maar de vluchtelingen werden opgevangen in het vakantieverblijf van Defensie. Dat is ook de plaats waar nog veertig asielzoekers straks zullen aankomen.

"We wisten al dat het niet bij die veertig zou blijven", aldus Geert Vanden Broucke, waarnemend burgemeester van Nieuwpoort. "Het verblijf in het vakantiecentrum zou tijdelijk zijn. De piste van de landmachtbasis wordt nog steeds bewandeld. We hebben vandaag met Fedasil vooral gesproken over de veiligheidsmaatregelen op de landmachtbasis, rond gezondheid en rond identiteit. De asielzoekers zullen een badge krijgen en gecontroleerd worden. Ik dring erop aan dat ze zich ook moeten registreren als ze buiten gaan. Momenteel is dat echter nog niet aan de orde, mits ze in het vakantiecentrum zitten.

Veiligheid

Ik hoop dat dit geen Noord-Franse mensensmokkelaars zal aantrekken", aldus Vanden Broucke die blijft vinden dat een operationele basis geen plaats is voor vaak getraumatiseerde vluchtelingen. "Bovendien blijft een goede spreiding van de vluchtelingen de beste oplossing", besluit hij. Nieuwpoort is wel gerustgesteld door het feit dat er vooral gezinnen komen, met kinderen. Er komt ook een badgesysteem waardoor er een beter zicht en controle zal zijn op wie er binnen en buiten gaat.

 

 

 

Ben Storme