De Gaverbeek in Deerlijk kan de overvloedige regen niet aan: enkele huizen ingesloten door water
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Langs de Rijksweg (N36) in Deerlijk zorgt de Gaverbeek voor problemen. De beek kan de overvloedige regenval van de voorbije uren niet slikken. Er staat een watervlakte tot tegen de N36 en ook een insectenkwekerij staat er onder water. Ook huizen in de buurt zijn bedreigd. Straten lopen onder en enkele inwoners hebben de hele nacht gepompt om het water uit de kelders te krijgen.
Bij insectenkwekerij NuSect uit Deerlijk, gelegen vlak naast de Rijksweg in de Gaversstraat, zorgt het wassende water van de Gaverbeek voor problemen. De beek treedt er buiten haar oevers en het water is er binnen gekomen in het bedrijf. Er staat tot 20 centimeter water, vooral in de kantoren waar de computers staan. De insecten zelf zijn niet in gevaar. De wateroverlast is er niet voor het eerst want ook in november vorig jaar kreeg het bedrijf water binnen.
Heraangelegde Gaverbeek zorgt niet voor problemen
De situatie in en rond de Gaverbeek is nooit zo erg geweest als vandaag. In het provinciaal domein De Gavers is de Gaverbeek hermeanderd, maar dat zou geen problemen veroorzaken, want het water te snel afvoeren zorgt dan elders weer voor wateroverlast. Bufferen is de oplossing, zo blijkt. Deerlijk wil de situatie evalueren om te kunnen ingrijpen waar nodig. "We weten dat we ons moeten gaan aanpassen op de intense periodes van hevige regenval en dat vergt een inspanning. Klimaatadaptatie staat hoog op de agenda bij ons", legt schepen van waterbeheer, Bert Schelfhout uit.
"We hebben dit in de voorbije 50 jaar nog niet meegemaakt. Er is hier iets gaande. Het staat allemaal blank."
"Nog nooit zoiets gezien in de buurt"
In enkele wijken staan straten blank en ook enkele kelders en garages zijn ondergelopen. Rond de Pontstaat, Ter Donk en de Lisbonastraat in Deerlijk is de situatie het ergst. Enkele woningen zijn door het water ingesloten en de weg is afgebakend voor de voertuigen om er te geraken. "Het water komt bijna tot aan mijn huis, maar in mijn kelder… Ik ben vannacht om de twee uur moeten opstaan om te pompen, want het komt er even snel bij als je het kunt wegpompen. Ik heb nog nooit zoiets gezien hier in de buurt", vertelt buurtbewoonster Agnes Viaene.