Dam met zand­zak­ken en nach­te­lijk pomp­werk red­den Roes­brug­ge en Sta­ve­le van wateroverlast

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De brandweer van de zone Westhoek is de hele nacht uitermate waakzaam en actief gebleven om in te grijpen nu het waterpeil van de IJzer stroomopwaarts kritiek dreigt te worden. In Roesbrugge was de situatie om 3 uur stabiel en is de keringsmuur niet overschreden. In Stavele, stroomafwaarts, is in de Krombekestraat preventief een dam van zandzakjes gebouwd.

Keringsmuur Roesbrugge

Versterkte keringsmuur beschermt Roesbrugge

Roesbrugge was het eerste kritieke punt. Daar kwam heel wat water terecht dat maandag een deel van het centrum van Watou had blank gezet. De zone Westhoek had zware pompen naar de gemeente aan de IJzer gebracht om in te grijpen wanneer nodig. Ook was de keringsmuur die het dorp moet beschermen tegen wateroverlast versterkt met zandzakjes. Roesbrugge heeft al eerder water in de straten gehad. Maar dat bleef vannacht uit. De situatie is sinds 3 uur stabiel, door het pompwerk van de brandweer.

Pompen Bergenstraat Roesbrugge

Dam van zandzakjes beschermt Stavele

Dam Krombekestraat Stavele

Stroomafwaarts van Roesbrugge ligt Stavele. Ook daar kregen ze in 2021 nog natte voeten. Maar gelukkig steeg het peil van de IJzer minder snel. Preventief is de brandweer er toch gestart om 3 uur vannacht met de bouw van een dam van zandzakjes in de Krombekestraat. Hierdoor is de straat tijdelijk onderbroken voor het verkeer.

Zandzakjes Stavele

De brandweer houdt op verschillende plaatsen het peil van de IJzer in de gaten. In Ieper tot slot was er nog dreigende wateroverlast in de Cerfstraat. Maar dat gevaar is geweken. Daar dreigde de Grote Kemmelbeek buiten haar oevers te treden.

De redactie