Nieuws

West-Vlaam­se jon­ge­ren met men­ta­le pro­ble­men moe­ten minst lang wach­ten op hulp

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Jongeren uit de Westhoek en Roeselare met mentale problemen moeten minst lang wachten op professionele hulp. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem heeft opgevraagd bij bevoegd minister Crevits.

Jongeren die hulp vragen bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg moeten gemiddeld honderd dagen wachten op een tweede contactmoment. Maar in onze regio is dat dus minder. Oppositiepartij Groen wil dat jongeren hoe dan ook sneller hulp kunnen krijgen. Volgens de sector is er gewoon te weinig capaciteit in de hulpcentra.

Minister Crevits maakt intussen 1,6 miljoen euro vrij om mentale problemen bij kinderen en jongeren sneller te helpen opsporen.

Noodzakelijk

Minister Crevits: "Met het programma Connect willen we voorkomen dat lichte klachten of ernstige risico's evolueren naar ernstig psychisch lijden. Beter te vroeg dan te laat, is hier het motto." De minister haalt ook een nieuw onderzoek aan van de KU Leuven waaruit blijkt dat zeven op de tien jongeren geen hulp zoeken wanneer ze met mentale problemen kampen. 

Belga
Ben Storme