Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Kortrijk is een coöperatieve vennootschap opgericht, een samenwerking tussen Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), Universiteit Gent (UGent), Provinciaal Technisch Instituut (PTI) en Stad Kortrijk. Samen zullen deze partijen het warmtenet op Kortrijk Weide beheren.
Kortrijk wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie, zoals werd vastgelegd in het bestuursakkoord "Beste stad van Vlaanderen". De stad zet al langer in op hernieuwbare energie en ondertekende daarom het Burgemeestersconvenant en de Kortrijkse Green Deal voor een groene transitie. Het doel is om tegen 2030 de CO₂-uitstoot van de stad aanzienlijk te verminderen en te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Warmtenetten spelen hierin een cruciale rol.
Het warmtenet op Kortrijk Weide is destijds door stad Kortrijk aangelegd om het stadsdeel van warmte te voorzien. Door de doorgedreven samenwerking in de vorm van de nieuwe vennootschap kan de werking van het net verder worden geoptimaliseerd. Howest, UGent, PTI, Hangar K en Flanders Make zijn zowel klant als leverancier van de vennootschap: op bepaalde ogenblikken leveren ze warmte aan het netwerk op andere nemen ze er warmte van af.
Uitbreiding
De stad Kortrijk streeft ernaar om in de toekomst de warmtenetten in de stad uit te breiden en zo in te zetten op duurzame en betaalbare energie voor haar inwoners. Bert Herrewyn, schepen van klimaat Kortrijk: "We denken richting het woonzorgcentrum 't Huis. In die richting ligt dan ook de basisschool Sint-Paulus, ook het Atheneum en dan kan je verder gaan richting Pottelberg, de site Van Marcke. We kunnen het zo gek niet bedenken, maar eigenlijk kunnen we als een parelsnoer verschillende gebouwen aan elkaar rijgen en zo klimaatvriendelijke warmte voorzien."