Nieuws

Chips­ovens ver­war­men meer dan 500 wonin­gen: Veur­ne neemt uniek warm­te­net in gebruik

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Veurne zet een grote stap in duurzame stadsontwikkeling met de ingebruikname van een innovatief warmtenet in de wijk Suikerpark. Dit netwerk maakt gebruik van restwarmte uit de chipsovens van PepsiCo en is uniek in Vlaanderen.

In plaats van klassieke verwarmingssystemen krijgen de meer dan 500 woningen in Suikerpark hun warmte via een netwerk van leidingen dat restwarmte uit de productie van PepsiCo benut. “Deze warmte zou anders verloren gaan, maar wordt nu efficiënt ingezet voor de verwarming van een volledige wijk,” zegt Wim Geuens, Plant Manager van PepsiCo in Veurne.

Veurne Suikerpark is het eerste warmtenet in Vlaanderen dat restwarmte uit chipsovens benut en toont hoe steden circulaire energieoplossingen kunnen omarmen. Uniek in West-Vlaanderen is dat dit het eerste project op een WVI-bedrijventerrein is waarbij een productiebedrijf voldoende restwarmte levert om een volledige nieuwe wijk te verwarmen.

Warmtenet Veurne 2

"Kers op de taart"

Voor Veurne betekent dit project een belangrijke stap richting een klimaatneutrale toekomst. “Dit warmtenet toont wat mogelijk is als industrie, overheid en projectontwikkelaars samenwerken,” zegt burgemeester Peter Roose. Ook WVI-directeur Johan Proot spreekt van een mijlpaal: “We investeren al 20 jaar in de herontwikkeling van de Suikersite. Dit project is de kers op de taart.”

Samenwerking tussen verschillende partners

Het warmtenet is een resultaat van een samenwerking tussen de stad Veurne, netbeheerder Fluvius, warmteleverancier Noven, grondeigenaar WVI en PepsiCo. Fluvius ziet het als een voorbeeldproject: “Dit bewijst dat industriële restwarmte een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie,” aldus Karel Van Butsel, Verantwoordelijke Warmte bij Fluvius. Ook Lara Desimpel van Noven benadrukt het belang: “Door fossiele brandstoffen te vervangen door restwarmte verkleinen we de CO₂-uitstoot en maken we België minder afhankelijk van buitenlandse energie.”

Warmtenet Veurne 3
Stefaan Kerger
Celien Tanghe