Nieuws
 | update 

Bur­ge­mees­ter van Moor­s­le­de ver­oor­deeld tot 1 jaar cel met uit­stel: Blij met mil­de straf”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De burgemeester van Moorslede is veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel, en een boete van 8.000 euro, voor belangenneming. Hij was vanmorgen zelf niet aanwezig bij het vonnis, maar vertelt ons dat hij tevreden is met de milde straf.

Volgens het parket kocht Ward Vergote een stuk landbouwgrond aan waarvan hij, door zijn functie, wist dat het misschien ooit duurdere industriegrond zou worden. Hij kon het later ook effectief veel duurder verkopen. Volgens de rechter zijn de feiten bewezen. “Het gaat om gelijk welk moreel of materieel belang, hoe klein ook," zegt hij.

Vrijspraak

De rechter noemt de feiten ernstig, maar hij kan ook aannemen dat “de feiten deels gebeurd zijn door gebrek aan kennis. Maar een opschorting staat niet in verhouding tot de feiten.”

De vrijspraak waarvoor Vergote en zijn advocaat gingen was moeilijk, "aangezien ik wel aanwezig was op bepaalde vergaderingen", zo zegt hij aan onze redactie.

2023-06-01 00:00:00 - Burgemeester Vergote gedagvaard voor belangenvermenging
Nieuws

Burgemeester Vergote gedagvaard voor belangenvermenging

Wat met het burgemeesterschap?

Het Openbaar Ministerie had niet gevorderd dat Vergote zijn openbaar ambt, het burgemeesterschap, niet meer mocht uitoefenen. De rechter zegt daarover: "Het is aan de democratische instelling, de gemeente Moorslede, om zich daarover uit te spreken en aan het electoraal proces".

In juni wilde een kleine helft van de gemeenteraad al dat de burgemeester een stap opzij zette. Zelf denkt hij daar niet aan.

2023-06-23 00:00:00 - Kleine helft gemeenteraad Moorslede wil dat burgemeester stap opzij zet
Nieuws

Kleine helft gemeenteraad Moorslede wil dat burgemeester stap opzij zet

Schadevergoeding

Er wordt 25.000 euro verbeurd verklaard. Het OM vroeg 208.000, de meerwaarde die Vergote opstak bij de verkoop. Dat bedrag vroeg ook de burgerlijke partij als schadevergoeding, maar daarop zegt rechter dat het oorzakelijk verband tussen de feiten en de geleden schade niet kan worden aangetoond. Hij zegt dat zijn rechtbank verder ook onbevoegd is.

Tot op heden spande de burgerlijke partij ook geen burgerlijke procedure aan.

Kate Baert
Ben Storme