Nieuws
 | update 

Bur­ge­mees­ter Heu­vel­land niet opge­zet met ver­bod op wind­mo­lens bij WO I‑sites

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wieland De Meyer, de burgemeester van Heuvelland, is niet te spreken over de perimeter rond oorlogssites voor windmolens. De UNESCO-erkenning van die sites mag niet voor bijkomende regels of beperkingen zorgen, maar door deze perimeter wordt het bouwen van windmolens in Heuvelland zo goed als onmogelijk, zegt hij.

Gisteren stuurde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele een omzendbrief, waarin een perimeter van drie kilometer rond erkend UNESCO-oorlogserfgoed wordt aangekondigd. Uit studies blijkt nochtans dat 65 windmolens voor 40 procent van de elektriciteitsvoorziening van de Westhoek kunnen zorgen. De omzendbrief kan dan ook op geen begrip rekenen. 

"Enerzijds weten we dat er windmolens moeten bijkomen, ook in de Westhoek. We zijn op regionaal vlak aan het bekijken waar dat eventueel kan. Maar nu wordt dat zonder overleg met één pennentrek ongedaan gemaakt. Er is hierover niks gecommuniceerd met de gemeenten", reageert Wieland De Meyer. 

Geen beperkingen

In 2014 werd er trouwens een afspraak gemaakt met de Vlaamse regering dat de UNESCO-erkenning geen beperkingen zou inhouden naar vergunningen toe. "Slechts vijf maand na de erkenning van UNESCO, is het al zover. Dan vraag ik mij af wat een covenant met een minister-president waard is. Deze omzendbrief gaat enkel over windmolens, maar als ze deze covenant in de vuilbak gooien, wat is dan het volgende?", besluit de burgemeester. 

Jeroen Sap
Celien Tanghe