Brutolonen gestegen, maar in Brussel verdien je nog altijd veel meer
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De doorsnee West-Vlaming verdient nu 3.300 euro bruto per maand. Dat blijkt uit een onderzoek van het sociaal secretariaat SD Worx. Op vijf jaar zijn de brutolonen in de privésector met ruim twintig procent gestegen, zowel bij arbeiders al bedienden.
Dat komt door de hoge inflatie, maar ook arbeidskrapte speelt een rol. Toch verdien je in onze provincie nog altijd 400 euro minder dan in Brussel, nog altijd de best betaalde regio om te werken. Maar in de hoofdstad is het leven en wonen ook een pak duurder. Virginie Verschooris, SD Worx: "Ik denk dat er een algemene inhaalbeweging is binnen de verschillende provincies. Nu is dat West-Vlaanderen, Brussel zit ook in de top drie. Ik denk sowieso dat provincies waar havenactiviteit is, meer op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. In regio's waar meer industrie is zullen ze sneller een inhaalbeweging voeren."
Automatische loonindexering
Op één jaar tijd zijn de brutolonen in onze provincie met 2,86% gestegen, over vijf jaar gaat het om meer dan 20 procent. Dat komt vooral door de automatische loonindexering, gekoppeld aan een hoge inflatie, tot wel 10 procent in 2022. Maar ook de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt, en de opleiding, spelen een rol. "We merken dat er toch nog altijd een grote arbeidskrapte is, zowel bij arbeiders en bedienden. En dat werkgevers bereid zijn om iets meer te geven om de mensen met juiste profielen en competenties aan te trekken. Er worden meer studies gedaan, vandaar de grotere krapte bij arbeiders, daar ga je naar een nivellering bij de inkomens."
"Werkgevers zijn bereid om iets meer te geven om de mensen met juiste profielen en competenties aan te trekken."
Om die juiste profielen aan te trekken werken en het fileleed te verzachten, werken steeds meer bedrijven met regionale hubs buiten Brussel. Tot slot speelt ook de sector waarin je werkt een grote rol bij de inkomens. Zo betalen de farmaceutische industrie en de petrochemie aanzienlijk betere lonen dan pakweg de horeca of de toeristische sector.