Nieuws

Brug­se kli­maat­ac­ti­vist Wou­ter Mou­t­on ris­keert jaar celstraf

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Brugse klimaatactivist Wouter Mouton moet zich vandaag voor de rechtbank van Brugge verantwoorden voor een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. In de zomer van 2022 kleefde hij zijn hand vast aan het veiligheidsglas van een schilderij in het Groeningemuseum. De veertiger riskeert een jaar celstraf, maar de verdediging vraagt de zaak onontvankelijk te verklaren.

In de zomer van 2022 kleeft de Brugse klimaatactivist Wouter Mouton zich vast aan het glas van het schilderij 'De Madonna met kanunnik Van Der Paelen' van Jan Van Eyck, een van de topstukken in het Groeningemuseum in Brugge. Daarvoor heeft stad Brugge hem voor de rechtbank gedaagd.

Maar ook daar duikt hij vanmorgen op met een protestbord "The privilege to know = the duty to act". Daarmee verwijst hij naar hooggeplaatsten die op de hoogte zijn van het klimaatprobleem, maar er volgens hem te weinig aan doen. "Ik voel mezelf geen crimineel. Ik ben iemand die een boodschap brengt", zegt Wouter Mouton.

2023-03-18 00:00:00 - Klimaatactivist Mouton riskeert nu ook vervolging in ons land na actie in Groeningemuseum
Nieuws

Klimaatactivist Mouton riskeert nu ook vervolging in ons land na actie in Groeningemuseum

"Opdraaien voor de kosten"

"Ik wist perfect dat de lijm die ik gebruikte makkelijk te verwijderen was. Dat blijkt ook", zegt Mouton. "Het was een manier om aandacht te vragen."

Al was er dus geen schade aan het schilderij zelf, wil schepen van Cultuur Nico Blontrock dat Mouton opdraait voor de kosten. "Het heeft veel tijd gekost van het personeel om hem los te krijgen", klinkt het. Een precies bedrag is er niet. Er was niemand van Stad Brugge aanwezig op de zitting.

Niet eerste straf

Het is niet de eerste keer dat Mouton veroordeeld wordt voor zijn klimaatactivisme. Hij kleefde zijn gezicht eind vorig jaar ook vast aan het schilderij 'Het meisje met de parel' van Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag, in Nederland. Toen zat hij daar drie weken in de cel. Aanvankelijk legde de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van twee maanden op, waarvan één voorwaardelijk.

Het schilderij zelf was ook toen niet beschadigd. Alleen de lijst en de achterplaat liepen lichte schade op.

2022-11-03 00:00:00 - Activist die hoofd vastplakte aan 'Meisje met de parel' in beroep
Nieuws

Activist die hoofd vastplakte aan 'Meisje met de parel' in beroep

Nog klimaatactivisten voor de rechtbank

Vorige week stonden in Brugge ook al veertien Greenpeace-leden terecht voor het klimmen op de LNG-terminal in de haven van Zeebrugge. Ook zij hopen op een vrijspraak.

De rechter zal over de zaak van Mouton midden november een uitspraak doen.

De redactie