Nieuws

Brugs zie­ken­huis plaatst suc­ces­vol drie nieu­we hart­de­fi­bril­la­to­ren: meest inno­va­tie­ve ter wereld”

Hartchirurgie az sint jan brugge

Cardiologen van het AZ Sint-Jan Brugge implanteerden al drie keer succesvol een nieuw type defibrillator: een extravasculaire implanteerbare cardioverter defibrillator (EV-ICD). Dat is een van de meest innovatieve defibrillators voor patiënten met ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot plotselinge hartstilstand.

De EV-ICD bestaat uit een defibrillator die onder de linkeroksel van de patiënt wordt geïmplanteerd en geconnecteerd is met een defibrillatie-elektrode die achter het borstbeen voor het hart wordt geplaatst.

Defibrillator

De elektrode wordt achter het borstbeen voor het hart geplaatst. Er komen geen draden in het hart, wat het risico op complicaties vermindert.

"Het systeem werkt als een traditionele defibrillator, maar elimineert de risico’s die gepaard gaan met het plaatsen van elektroden in het hart. Het laat zowel pijnloze antitachycardie pacing therapie (ATP) als levensreddende defibrillatie toe", klinkt het.

De ingrepen vonden plaats bij drie jonge, sportieve patiënten.

Minder risico op complicaties

Het nieuwe type defibrillator zou ook voor minder complicaties kunnen zorgen. “De traditionele inwendige of transveneuze defibrillatoren zorgen geregeld voor complicaties op lange termijn," verduidelijkt cardioloog dr. Le Polain de Waroux. 

"De bloedvaten kunnen verstoppen, elektroden kunnen beschadigd raken en het risico op bloedinfecties is aanzienlijk. Ongeveer tien procent van de patiënten krijgt een of andere complicatie."

MDT Aurora EV ICD illustration in chest low res

De defibrillator kan zowel het hart stimuleren, als een elektrische schok toedienen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere