Nieuws

Nieu­we brand­weer­ka­zer­ne op Evolis wordt mul­ti­func­ti­o­neel gebouw

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De nieuwe brandweerkazerne van Kortrijk en Zwevegem, op bedrijvenzone Evolis langs de E17, zal een multifunctioneel gebouw zijn, met ook plaats voor andere diensten dan de brandweer. De omgevingsvergunning is aangevraagd, de bouw moet volgend jaar starten, met opening eind 2026.

De nieuwe brandweerkazerne komt aan de ingang van bedrijventerrein Evolis. Het gebouw vervangt de posten van Kortrijk en Zwevegem. Het zal vanzelfsprekend de uitvalsbasis zijn voor brandweerinterventies. Maar er komt ook een oefentoren voor koude blusoefeningen en klimoefeningen voor reddingen op hoogte, en leslokalen. 

Olivier Dorme, zonecommandant hulpverleningszone Fluvia: “We zullen leszalen hebben, een educatief centrum om te sensibiliseren rond brandveiligheid. Daarnaast zijn er ook nog logistieke zaken zoals adembescherming en een zonaal magazijn. Maar dat gaat breder dan alleen maar brandweer. De brandweer heeft een maatschappelijk doel. Leszalen kunnen wij ook ter beschikking stellen van andere organisaties. Specifiek op vraag van Leiedal is er een facilitycenter voorzien voor breng- en afhaaldiensten zodat we ook kunnen openstaan voor bedrijven hier op het terrein.”

Eind 2026 klaar

Als de bouwvergunning er is kunnen ze volgend jaar de eerste steen leggen, eind 2026 zou de nieuwe brandweerkazerne klaar moeten zijn. 180 medewerkers van de brandweerzone verhuizen dan naar hier. Francis Benoit, voorzitter hulpverleningszone Fluvia: “In de kazerne van Fluvia is ook het administratief personeel, de logistiek, het grootste deel van onze beroepskrachten actief. Plus die lokale vrijwilligerspost van Kortrijk en de vrijwilligerspost van Zwevegem. Dus het wordt uiteindelijk de hoofdkazerne van de zone Fluvia, waar er heel wat zaken zullen gebeuren naar hulpverlening en vorming toe.”

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Ben Storme