AZ Sint-Jan en AZ Groe­nin­ge krij­gen erken­ning van cen­trum voor gespe­ci­a­li­seer­de inva­sie­ve beroertezorg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaanderen wil de ziekenhuizen AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Sint-Jan in Brugge erkennen als centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg. Ook zes andere ziekenhuizen zijn daarvoor aangeduid.

Een beroerte staat in de top tien van de belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen, goeie zorg is dan ook belangrijk. Vandaag is het trouwens de Europese dag van de beroerte. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits: “Het belangrijkste is natuurlijk dat je voldoende patiënten hebt. Je moet er gemiddeld 50 per jaar hebben die zo'n heel zware ingreep moeten ondergaan. Maar het is ook van belang dat die centra ver genoeg van elkaar liggen, dus eentje in het noorden van de provincie en eentje in het zuiden. Je moet ook heel goed samenwerken met de ziekenhuizen in de buurt.”

"Het is van belang dat die centra ver genoeg van elkaar liggen, dus eentje in het noorden van de provincie en eentje in het zuiden."

Hilde Crevits

En aan die criteria voldoen de twee ziekenhuizen. AZ Groeninge voert jaarlijks bij 120 beroertepatiënten zo'n invasieve ingreep. Daarbij nemen ze via een katheder in de lies het bloedklontertje in de hersenen weg. Peter Vanacker, neuroloog AZ Groeninge: “We zijn super trots op de erkenning die er bijna is van de minister. Het is een werk van lange adem geweest. We hebben meer dan tien jaar zitten werken om dit erkend te krijgen.”

Beroerte1
Beroerte2
Beroerte3
Andy Debo
Ben Storme