Nieuws

Avel­gem mis­noegd over ver­plich­te toe­la­ge res­tau­ra­tie Kas­teel Bos­suit: 435.000 euro zelf ophoesten”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gemeente Avelgem is niet tevreden met het feit dat ze verplicht is om 15% van de ingediende restauratiekosten voor het kasteel van Bossuit zelf moet betalen.

Dat heeft te maken met de timing. De gemeente vroeg de Vlaamse premies al aan eind 2014. Toen gold die 15%-regel nog. Vanaf 2015 geldt die niet meer, en komen de restauratiepremies volledig ten laste van de Vlaamse overheid. Maar de beslissing van Vlaanderen om een premie toe te kennen in dit dossier, viel pas 9 jaar later. De gemeente werd daar niet meer bij betrokken en werd zelfs niet ingelicht.

2023-05-02 00:00:00 - Renovatie kasteel Bossuit kan starten
Nieuws

Renovatie kasteel Bossuit kan starten

"Onbehoorlijk bestuur"

De toekenning van twee Vlaamse restauratiepremies, op het eerste gezicht positief nieuws, heeft nu zware financiële gevolgen voor de gemeente. Concreet zou Avelgem bijna 435.000 euro moeten ophoesten. In een persbericht schrijft de gemeente: “Het gemeentebestuur vindt de aanpak van de minister en het Agentschap Onroerend Erfgoed getuigen van onbehoorlijk bestuur en uitte zijn ongenoegen aan de VVSG. Als de Vlaamse overheid zo lang wacht met de behandeling van de aanvragen, vindt de gemeente het logisch dat ze dan zelf verantwoordelijk is voor eventuele consequenties en zelf het aandeel van de gemeente op zich neemt.”

Ben Storme