Het archeologisch onderzoek, dat door middel van een georadar werd uitgevoerd op het Brugse Sint-Jansplein heeft enkele mogelijke hypotheses en pistes opgeleverd.
Mogelijk zijn de funderingsrestanten van de voormalige Sint-Janskerk in kaart gebracht.
Ten noorden van het middenplein zijn enkele structuren haaks op en in het verlengde van eerder gevonden muurresten af te lezen. Vermoedelijk houden deze verband met de kapel of de kerk. Ook enkele meer massieve structuren ten westen van het middenplein, die tot grote diepte in de radargegevens te zien is, vallen op. "Eén hypothese is dat we op de site ook te maken hebben met bebouwing die dateert van voor de rooilijnwijziging. Of zijn het misschien middeleeuwse straatkelders, zoals bij het hoekpand op het Sint-Jansplein. Of gaat het om grafkelders, die in de middeleeuwen dikwijls voorzien waren van fresco’s? Verder onderzoek kan dit uitwijzen", zegt stadsarcheoloog Frederik Roelens.
Het onderzoek naar de verdwenen Sint-Janskerk is hiermee nog niet afgesloten. In de nabije toekomst zal de archeologische vereniging Raakvlak een paar testputten graven op het Sint-Jansplein om de hypotheses op basis van de scans te toetsen aan de realiteit.
Lees ook:
