Nieuws

ANB laat zand weer stui­ven in de Westhoek

2018-07-18 00:00:00 - ANB laat zand weer stuiven in de Westhoek

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wil het zand in de duinen van de Westhoek opnieuw laten stuiven.

De duinen groeien sinds de eeuwwisseling meer en meer dicht door duindoorn en helmgras en dat is nefast voor de biodiversiteit. Om de duinen opnieuw in beweging te brengen zal een oppervlakte van ongeveer 8,6 hectare onder handen genomen worden.

Het natuurreservaat De Westhoek in De Panne is het oudste en grootste natuurreservaat aan onze kust. Duinen met helmgras wisselen elkaar af met duingraslanden, vochtige duinpannes, duinstruwelen en duinbossen. Het grote centraal loopduin, ook wel bekend als de Sahara van De Panne was één van de meest uitgestrekte stuifduinen van West-Europa.

Toegenomen infrastructuur en bebouwing, samen met aanplantingen, vormen een barrière voor het stuivende zand. Door het stilvallen van de verstuivingsdynamiek in de Sahara verdwijnt het leefgebied van diverse typische soorten zoals de strandzandloopkever, de duinveldridderzwam en de rugstreeppad.

Vedette

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil daarom het zand opnieuw laten stuiven door het dichtbegroeide duinengebied. Een oppervlakte van ongeveer 8,6 hectare zal onder handen genomen worden. Begroeiing en humuslagen zullen verwijderd worden. De wind krijgt zo weer vat op het kale zand en helpt de natuur om een gevarieerd landschap te ontwikkelen. De werken zijn gepland in 2019 en 2020. De werken in de Sahara maken deel uit van het Vlaams en Frans Interreg-project ‘Vedette’ voor de grensoverschrijdende duinengordel tussen Dunkerque en Westende.  In het gemeentehuis van De Panne loopt trouwens tot eind augustus een expo over de zandverstuivingsdynamiek en de voorziene werken in de Sahara. 

De redactie